duminică, 17 ianuarie 2016

Sejur Turcia



           Cum pot descrie Turcia ? Mereu mi-am dorit sa ajung pe pamantul unde Marea Poarta a tinut sub control o mare parte din teritoriul lumii si mereu voi fi impresionat de o tara in care frumosul este tratat cu simt de raspundere.
          M-am gandit ca cel mai potrivit moment pentru a vizita acesta tara este in timpul sezonului de vara. Astfel, in iunie 2014 mi-am facut bagajele si m-am pregatit pentru o noua aventura. Fiind obisnuit sa vizitez diferite regiuni pe cont propriu mi-am facut o lista cu toate obiectele de care aveam nevoie pentru o excursie in Turcia. Lista mea a avut pe primul loc cel mai important obiect, pasaportul. Va recomand sa nu plecati la drum fara pasaport deoarece veti intampina multe probleme. De asemenea, va recomand sa apelati la o agentie de turism in cazul in care nu sunteti obisnuiti cu excursiile pe cont propriu.
        Pe data de 10 iunie, dimineata, m-am asezat in locul meu din avionul Bucuresti-Istanbul si astfel am pornit intr-o noua aventura. Pentru biletul de avion am platit 240 €, un pret foarte bun deoarece am ajuns foarte rapid in Istanbul. Ajuns acolo am fost impresionat de disciplina angajatilor si de ospitalitatea acestora. In Turcia veti intalni angajati foarte prietenosi care va vor ajuta cu toate problemele.
         Cand am iesit din Aeroportul Ataturk din Istanbul am hotarat sa iau un taxi pentru a ajunge la hotel. Dupa ce m-am cazat si am comandat o cafea, am inceput sa marchez pe harta cele mai importante obiective turistice din Istambul. Innebunit de aroma cafelei si de mirosul de baklava din apropierea terasei hotelului am renuntat la antica metoda de a marca cele mai importante locatii si m-am hotarat sa vizitez la voia intamplarii zonele din Istambul.
        In primele doua zile din aventura mea in Turcia m-am familiarizat cu activitatile cetatenilor. Astfel, pana pe data de 12 iunie m-am plimbat pe starzile din jurul hotelului si am facut cunostinta cu diferite persoane care m-au facut fericit deoarece am observant ca acei oameni pun suflet in tot ceea ce fac. Intr-o dimineata am avut onoarea sa stau la masa cu patronul unei terase foarte cunscuta unde se poate servi o cafea cu rahat turcesc si kaymak. Acesta era un foarte bun vorbitor de limba engleza si mi-a recomandat sa vizitez mai multe zone din Istambul.
       In dimineata zilei de 13 iunie am pornit in expeditie si am vizitat trei mari obiective turistice din Istanbul: Palatul Topkapi, Catedrala Sfanta Sofia si Hagia Irene. Trebuie sa recunosc ca Palatul Sultanilor m-a impresionat cel mai mult intrucat acesta reflecta bogatia fostului imperiu. Palatul Sultanilor este o cladire foarte impunatoare si decorata cu tot felul de bogatii. Probabil acestea au fost folosite pentru a reflecta puterea si vointa sultanilor din trecut. Inca imi pun intrebari in ceea ce priveste acea constructie. Probabil nu voi intelege niciodata importanta bogatiei vechiului Imperiu. Am fost complesit de frumusetea acelui loc.
       In urmatoarele zile am vizitat alte obiective turistice din Istambul cum ar fi moscheele: Albastra, Sultan Valide si Fatih, celebrul bazar si Cartierul Fanar (o zona importanta pentru pasionatii de istorie). In ultima zi din aventura mea in Istambul, pe data de 15 iunie, am avut placerea sa stau, seara, la o terasa din apropierea hotelului si sa ma bucur de o baklava proaspata si de gustul unui kebab special pregatit pentru “prietenul roman”.
      Am ramas cu multe amintiri placute din orasul intins pe cele doua continente si sunt sigur ca ma voi intoarce in acea tara superba pentru a ma bucura si de restul teritoriului si, bine inteles, de plajele si ospitalitatea turcilor.